Selecteer een pagina

Mobiele telefoons, internet, high tech snufjes, online verkoop van concert kaartjes, televisieprogramma’s (die we te pas en te onpas terug kunnen kijken), spelcomputers, etc… Luilekkerland! Met de nadruk op lui. Want waar moeten wij ons tegenwoordig nog écht voor inzetten? Is er eigenlijk wel ruimte voor het verlangen naar bepaalde dingen in het leven of wordt het ons allemaal veel te gemakkelijk gemaakt – en gaan wij vol overgave in deze trend mee?

Welke impact heeft de manier van dit uitdagingsloos leven op ons?

Zijn wij ons allemaal wel bewust van de kracht van het verlangen naar… íets?

Vroegah

Een aantal jaren terug, nog niet zo heel gek lang geleden dus, was het leven anders. Toen waren wij niet continu met elkaar in contact via WhatsApp, maar stonden we spontaan bij elkaar op de stoep om elkaar écht te zien en te spreken. We lagen met z’n allen in slaapzakken voor het postkantoor om een concertkaartje te bemachtigen voor de bands der bands en wanneer je die ene toffe serie volgde moest je een week wachten op de volgende aflevering. In de huidige maatschappij wordt dit gezien als een soort beperking, eenvoud. Onhandig.

Die eenvoudige onhandigheid zorgde er alleen wél voor dat je iets had om naar uit te kijken, je kon ergens naar toeleven.

Juist omdat je

  • minder (oppervlakkig) contact met de ander had keek je er meer naar uit om diegene te zien en lekker beet te kunnen pakken
  • fysieke moeite moest doen om trotse eigenaar van een concertkaartje te worden had het concert zelf veel meer waarde
  • een week moest wachten op de volgende aflevering van die ene te gekke serie leefde je toe naar de aflevering van de week daarna.

Wat hier gebeurt is: je verlangen wordt aangewakkerd.

Wat is verlangen?

Als je ergens op moet wachten, geduld moet hebben, of juist ergens keihard voor moet knokken wil je een bepaald doel bereiken; dan waardeer je het des te meer wanneer het moment daar is. Verlangen zorgt ervoor dat iets meer waarde krijgt. En dát levert weer geluk op.

Kort samengevat – doordat je ergens naar verlangt voel je geluk.

Op dit moment wordt de wereld ons steeds makkelijker gemaakt. We hoeven bijna nergens meer écht moeite voor te doen. Geduld hebben we nauwelijks meer, alles moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden, met als doel het leven gemakkelijker en leuker voor onszelf te maken.

Nu is alleen de vraag: Creëer je op deze manier een staat van geluk? Óf creëer je juist ontevredenheid/begeerte naar nóg meer, onzekerheid, verveeldheid, piekergedrag, overprikkeling, stress, een burn out? Er is namelijk nooit een plafond, het kan altijd beter.

De impact van een uitdagingsloos leven

Wat ik eerder al schreef is dat verlangen jouw geluksgevoel voedt doordat ‘iets’ meer waarde krijgt.

Wanneer jij eigenlijk nergens meer echt je best voor hoeft te doen en alles altijd binnen handbereik ligt, dan heeft dat ‘iets’ dus ook automatisch minder waarde. Puur omdat je er geen moeite voor hoeft te doen.

Een uitdagingsloos leven kan dus voor veel onvrede en een ongelukkig gevoel zorgen.

Ontevredenheid – Als je ergens geen moeite voor hoeft te doen verliest het zijn waarde en doordat jij dingen van waarde in jouw leven mist ga je opzoek naar nóg meer. Maar zolang jij je gedachtegang en gedrag niet verandert zul je hetgeen dat je zoekt niet vinden. Puur omdat je op dezelfde voet doorgaat.

Onzekerheid – Wanneer je inziet dat je nergens écht gelukkig mee bent kan dit je onzeker maken. Dit komt omdat je aan jezelf gaat twijfelen; ‘wat is er mis met mij? Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn, ik heb toch alles wat mijn hartje begeert?’.

Verveeldheid – Natuurlijk krijg je met een hoop verveeldheid te maken wanneer je een uitdagingsloos leven leidt. Kijk maar eens wat een kind doet wanneer hij geen uitdaging om handen heeft, die gaat een potje lopen klieren! Hetzelfde geldt voor jou; wanneer jij geen uitdaging hebt ga je je ook vervelen.

Overprikkeling/piekergedrag/stress/burn out – Doordat wij tegenwoordig 24/7 aan staan, passief actief in contact zijn met de wereld om ons heen, worden we enorm overprikkeld. Er gebeurt téveel en onze hersenen kunnen het allemaal niet meer zo goed bijhouden waardoor het lastig wordt om de prikkels goed te verwerken. Daardoor ga je piekeren, creëer je stress en krijg je op den duur misschien zelfs een burn out.

Zo pas je verlangen toe!

Ok, super interessant verhaal tot nu toe; maar hoe integreer jij verlangen in jouw leven? Lees hieronder een aantal voorbeelden.

• Verlangen naar iemand; communiceer minder via het internet of de telefoon. Wacht tot je elkaar fysiek ziet, zo heb je veel meer met elkaar te delen én het contact is specialer en intenser.

• Verlangen naar de volgende aflevering van jouw favo serie; wacht tot volgende week.

• Verlangen naar vakantie; lees je in over de bestemming, maak leuke plannen en bereid je voor.

• Verlangen naar wat meer rust; zorg dat je niet 100% van je tijd ‘aan’ staat of bereikbaar bent. Je hoeft niet alles direct te beantwoorden of overal continu van op de hoogte te zijn. Wat een goed idee zou kunnen zijn is bijvoorbeeld uit al die 126 WhatsApp groepen gaan, ze vreten namelijk energie.

Neem jouw leven en manier van leven eens onder de loep. Waar zou jij aanpassingen in kunnen maken en doorvoeren? Op welke vlakken kan jij jezelf meer uitdagen door het verlangen naar ‘iets’ aan te wakkeren?

Kijk hier eens bewust naar en kies er vervolgens voor om het anders aan te gaan pakken. Maak kleine stapjes, des te makkelijker is het voor je om die trend voort te zetten.

Jouw vuurtje = jouw geluk

Ik heb een mooie metafoor voor je, over jouw geluk.

Denk je eens in – je zit op een zwoele zomerse avond met een aantal mensen in de tuin en je hebt een vuurkorf aan. Heerlijk! Drankje, hapje, muziekje en veel gelach. Ondertussen wordt er met regelmaat een nieuw houtblok op het vuur gelegd, anders dooft het vuur vanzelf uit.

En precies dít heeft jouw geluk ook nodig om aangewakkerd te blijven. Zie elke energie gevende actie of activiteit als een houtblok dat jij op het vuurtje in jou legt. Zolang je de juiste keuzes maakt en jouw verlangen aangewakkerd houdt, blijft het vuurtje in jou in stand.

Conclusie

Leef wat bewuster, wees wakker in hoe jij jouw leven invult en in wíl vullen. Gebruik bepaalde aspecten van de huidige maatschappij die in jouw voordeel werken, die jou energie geven, en laat hetgeen wat jou tegenwerkt lekker voor wat het is. Jelle Hermus van soChicken heeft hier een ontzettend leuk en inzichtelijk artikel over geschreven.

Puntje bij paaltje is het zo dat jij degene bent die beslissingen maakt over de keuzes in jouw leven. En ik weet dat wij allemaal kuddedieren zijn, maar durf zo nu en dan eens uit die alsmaar doordenderende kudde te stappen. Je hoeft niet mee te gaan in dat wat de rest doet. Volg jóu in plaats van “de rest”. Wat heb jij nodig om gelukkig en vol energie door het leven te gaan?

Daag jezelf uit, wek bepaalde verlangens in jezelf op en voer dit consequent door in je leven. Tja, het zal je zo af en toe best wel eens wat discipline kunnen gaan kosten aangezien er talloze aspecten zijn waardoor jij een makkelijkere weg kunt kiezen. Maar zoals jij je nu hopelijk realiseert: de weg van de minste weerstand is niet per definitie de beste!

 

Met Hugging a Cactus realiseer ik mijn droom om anderen te inspireren positief, vol vertrouwen en eerlijk in het leven te staan. Ik help je zelfinzicht te krijgen waardoor jij jouw burn out kunt voorkomen of overwinnen. Lees hier alle tips en inzichten!  - Anne

Pin It on Pinterest